Достапни линкови

logo-print

Нови стипендии за докторски студии во странство


Александар Ѓорѓиев

Александар Ѓорѓиев

Македонската влада ќе доделува полна стипендија на секое лице што ќе успее да се запише на докторски или специјалистички студии во областа на медицинските, стоматолошките или фармацевтските науки на еден од стоте најреномирани универзитети во светот. Ова на денешната прес конференција го најави владиниот портпарол Александар Ѓорѓиев. Меѓу другото, еден од условите е кандидатот да има добиено позитивно мислење од Советот за специјализација при Министерството за здравство за потребата на јавното здравство од таква специјализација на територијата Македонија. ,,Во случај кандидатот да реши да не се врати во Македонија и да работи најмалку 9 или 15 години мора да ги врати сите исплатени средства во износ десет пати поголем од износот на стипендијата, најдоцна една година од завршувањето на студиите,, изјави Георгиев.
XS
SM
MD
LG