Достапни линкови

logo-print

Шпанскиот Премиер објави нови мерки за штедење


Шпанскиот премиер Мариано Рајоа

Шпанскиот премиер Мариано Рајоа

Шпанскиот премиер Мариано Рајоа објави нова серија мерки за штедење кои на задолжената Шпанија треба да и донесат заштеда од 65 милијарди евра во следниве неколку години.
Се предвидува зголемување на ДДВ то од 18 на 21 насто, намалување на божиќните бонуси, елиминација на некои даночни олеснувања и редукција на бенефициите за невработените. Рајоа пред Парламентот изјави дека шпанската позиција е слаба поради сериозната рецесија.
Овие мерки се дел од договорот за пакетот помош од еврозоната која на Шпанија ќе и обезбеди 100 милијарди евра. Шпанија првите 30 милијарди треба да ги прими во текот на овој месец.
XS
SM
MD
LG