Достапни линкови

logo-print

Ирска го усвои фискалниот пакт на ЕУ


Ирска со големо мнозинство го поддржа фискалниот пакт на Европската унија кој има за цел справување со дефицитот во еврозоната. Според конечните резултати од вчерашниот референдум, фискалниот пакт го одобриле 60,3 насто од гласачите. Ова претставува извесно олеснување во рамките на Европската унија со оглед на се почестите барања за напуштање на мерките за штедење за излез од кризата. За да стапи во сила во почетокот на идната година, фискалниот пакт треба да биде одобрен во 12 од 17 земји на еврозоната. Досега го поддржаа само четири земји.
XS
SM
MD
LG