Достапни линкови

logo-print

Казахстан ќе гради банка за нуклеарно гориво


Претседателот на казахстанската Агенција за атомска енергија најави изградба на т.н. интернационална банка за нуклеарно гориво. Тимур Жантикин рече дека Меѓународната агенција за атомска енергија го одобрила проектот на Казахстан минатата година. Се планира изградбата да трае до 2013 година. Интернационалните банки за нуклеарно гориво претставуваат обкјекти каде се складира нуклеарна енергија која не им се доставува на земји кои скаат да произведат нуклеарно оружје. Во Казахстанската нуклеарна банка ќе бидат складирани 60 тони гасифициран слабозбогатен ураниум.
XS
SM
MD
LG