Достапни линкови

logo-print

Невработеноста кај младите во светот на кризното ниво


Организацијата на ОН за труд во Женева

Организацијата на ОН за труд во Женева

Организацијата на ОН за труд соопшти дека нивото на невработеност кај младите речиси се врати на она на врвот на глобалната криза во 2009.
Меѓународната организација за труд наведува дека речиси 75 милиони луѓе, односно 12,7 проценти на возраст од 15 до 24 години ќе останат без работа годинава.
Според ИЛО, невработеноста кај младите е највисока во Северна Африка – 27,9 насто. Во југо-источна Европа таа благо се намали на 17,6 насто во 2011. Од кризата најпогодена е женската популација, се вели во извештајот на ИЛО.
XS
SM
MD
LG