Достапни линкови

logo-print

НБРМ ја намали проекцијата за раст на економијата


Народната банка на Република Македонија (НБРМ)

Народната банка на Република Македонија (НБРМ)

Најновата проекција на Народната банка на Република Македонија за раст на економијата годинава е два проценти, наместо 2,4 отсто колку што беше претходната. Како што се наведува во соопштението од денешната седница на Советот на НБРМ, новата проекција е резултат на послабите остварувања во четвртиот квартал и влошените очекувања за економиите на најзначајните трговски партнери, кои покажуваат малку побавно закрепнување од претходно очекуваното. За 2013 година се очекува дека растот ќе забрза и ќе изнесува 3,7 проценти, согласно глобалното закрепнување и неговото позитивно влијание врз извозниот сектор и домашните потрошувачки и инвестициски одлуки.
XS
SM
MD
LG