Достапни линкови

logo-print

Турција изрази длабоко жалење по обраќањето на Обама за ЕрменијаЕрменија

Ерменија

Турција изрази длабоко жалење за коментарите на американскиот претседател Барак Обама за убиствата на 1,5 милиони ерменци што ги направиле отоманските турци за време на Првата Светска Војна. Обама рече дека Ерменците биле брутално масакрирани и наведе дека ова е едно од најлошите случувања во 20-от век.
Ерменците и најголем број историчари се согласуваат дека убиствата на Ерменците претставуваат геноцид. Многумина во Турција сметаат дека убивањата се последица на хаосот во војната.
XS
SM
MD
LG