Достапни линкови

logo-print

Во Бугарија наскоро споменик на Васил Левски


Во Бугарија ќе биде изграден монументален комплекс посветен на идеологот на бугарската национална револуција Васил Левски кој ќе биде еден од најголемите во светот. Комплексот опфаќа споменик висок 133 метри, музеј со најважните сегменти од бугарската историја и информативен центар. Според проценките, изградбата ќе чини околу 4 милиони евра, а средствата ќе бидат обезебедни од спонзори и продажба на сувенири. Споменикот на Левски водачот на борбата против Отоманското владеење ќе биде изграден во Свиленград кој се наоѓа на бугарско турската граница.
XS
SM
MD
LG