Достапни линкови

logo-print

Програма за враќање на руската популација во Северен Кавказ


Рускиот министер за регионален развој Виктор Басаргин со рускиот премиер Владимир Путин

Рускиот министер за регионален развој Виктор Басаргин со рускиот премиер Владимир Путин

Рускиот министер за регионален развој Виктор Басаргин изјави денеска дека пилот програмата за враќање на популацијата која го говори рускиот јазик од поранешните советски републики во земјата треба да биде фокусирана на Северен Кавказ. Според него, Чеченија и Ингушетија имаат програми за поддршка на популацијата која го говори рускиот јазик со тоа што за три или четири месеци неговото министерство ќе биде подготвено да ја претстави финалната верзија на програмата.
Стотици илјади етнички Руси ја напуштија Чеченија и Ингушетија во 1990 година во други руски региони, поради војната меѓу чеченските сепаратисти и руските сили.
XS
SM
MD
LG