Достапни линкови

Двајца поранешни министри обвинети за убиство во Кипар


Претседателот на Кипар, Деметрис Христофијас

Претседателот на Кипар, Деметрис Христофијас

Националното кипарско радио јави дека поранешниот министер за надворешни работи Маркос Кипријану и поранешниот министер за одбрана Костас Папакостас се соочуваат со обвиненија за убиство, поради експлозијата во минатиот јули при која загинаа 13 лица и беше уништена главната енергетска централа на островот.
Тие се обвинети заедно со тројца воени офицери и тројца претставници на пожарникарна служба, бидејќи предизвикале убиство од небреженост и занемарување на службената должност.
Јавноста го прогласи одговорен и претседателот Деметрис Христофијас, кој има имунитет и одбива да поднесе оставка.
XS
SM
MD
LG