Достапни линкови

logo-print

Европска централна банка ги промени проекциите за растот во еврозоната


Претседателот на Европската централна банка Марио Драги

Претседателот на Европската централна банка Марио Драги

Европската централна банка ги намали проекциите за економскиот раст во еврозоната за наредната година, а ја зголеми стапката на инфлација. Нејзиниот претседател Марио Драги изјави дека растот на бруто домашниот производ во еврозоната е проектиран на околу 0.3 насто за разлика од минатите години, кога изнесувал околу 0.5 проценти.
Инфлацијата пак оваа година се очекуваше да биде 2.4 проценти, наместо претходните предвидувања од 2 насто.
XS
SM
MD
LG