Достапни линкови

logo-print

Египетските законодавци со спротивни мислења за новиот Устав


Египетски законодавци

Египетски законодавци

Египетските законодавци вчера одржаа седница на која дебатираа како Парламентот ќе избере 100 членови кои треба да го напишат првиот Устав на земјата по соборувањето на претседателот Хосни Мубарак. Заедничката средба на новизбраните 678 пратеници беше проследена со жестока дебата меѓу исламистите, кои сакаат контролата да ја има мнозинството од Парламентот и либералите, кои се за избор на надворешни експерти и активисти.
Откако ќе бидат избрани членовите на панелот, тие имаат шест месеци рок да ја завршат драфт верзијата на Уставот, кој потоа ќе биде ставен на референдум.
XS
SM
MD
LG