Достапни линкови

logo-print

Европската централна банка со нови кредити за банките од ЕУ


Европската централна банка ќе обезбеди 530 милијарди евра со мали камати за 800 банки во ЕУ. Тригодишните кредити се со цел да се намали кризата во еврозоната и да се подобри ликвидноста на банките.
Банката се надева дека малиот лимит, евтининото и долго финансирање ќе ја зголеми довербата во банките, ќе го намали ризикот од недостигот на кредити и ќе ги охрабри банките да им помогнат на Италија и Шпанија да се справат со нивниот долг.
XS
SM
MD
LG