Достапни линкови

logo-print

Светска банка ги намали проекциите за глобалниот економски раст


Светска банка предвидува глобален економски застој поради рецесијата во Европа и послабиот раст во земјите во развој. Во својот годишен извештај за 2012 година, банката вели дека како резултат на овие фактори, таа значително ги намалила своите предвидувања за растот во развиените и сиромашните земји.
Според Светска банка, глобалната економија годинава ќе има раст од 2,5 проценти, а идната година 3,1 насто, што е помалку од прогнозата објавена во јуни минатата година, дека светскиот економски раст во двете години ќе изнесува 3,6 проценти.
XS
SM
MD
LG