Достапни линкови

Есетрата во Дунав загрозена поради нелегална продажба на кавијар


Рибата есетра од која се добива кавијар.

Рибата есетра од која се добива кавијар.

Загрозениот вид риба есетра во реката Дунав е под сериозен ризик поради постојаната нелегална трговија со кавијар во која се вклучени и Бугарија и Романија, се наведува во извештајот за флора и фауна на мониторинг-мрежата ТРАФИК. Според извештајот, во земјите од Европската унија биле запленети повеќе од 50 килограми нелегален кавијар од овие земји меѓу 2000 и 2009 година, додека ни Бугарија, ни Романија не заплениле кавијар на соспствена територија. Според авторот на извештајот, се чини дека нелегалната трговија со кавијар е „значително повисока“. Ловот на заштитената есетра во Бугарија и Романија е забранет. Црното Море, по Каспиското Езеро е второ најголемо ловиште на есетра, а Дунав е од клучно значење за рибата.
XS
SM
MD
LG