Достапни линкови

Нафтениот гигант Шел ќе бара нафта во Босна


Хајрудин Билалиќ неодамна најде нафта во неговиот двор во Дубраве близу Тузла.

Хајрудин Билалиќ неодамна најде нафта во неговиот двор во Дубраве близу Тузла.

Англиско-холандскиот енергетски гигант Шел и босанските власти денеска потпишаа меморандум за истражување на нафта и гас во Босна. Босанскиот премиер Нермин Никшиќ вели дека „Геолошките истражувања за нафта и гас се стратешки интерес за муслиманско-хрватската федерација“.

Според договорот, Шел прво ќе ја мапира областа, вклучувајќи ги и Динарските Планини.

„Ако резултатите се позитивни, првите истражувања може да почнат во 2013, а експлоатацијата во 2015 година“, се наведува во писмената изјава од кабинетот на Никшиќ.
XS
SM
MD
LG