Достапни линкови

logo-print

Запатеро ја поздрави одлуката на ЕТА за прекин на вооружената борба


Членови на ЕТА

Членови на ЕТА

Премиерот на Шпанија Хозе Луис Родригес Запатеро ја поздрави објавата на баскијската организација ЕТА дека дефинитивно се откажуваат од вооружена борба. Запатеро рече дека тоа е „победа на демократијата, законот и разумот“.
Обајвата на ЕТА ја поздрави и лидерот на опозициската десница во Шпанија Мариано Рахој. Но тој побара и „неповратно распуштање „ на организацијата.

ЕТА претходно соопшти дека се откажуваат од 40 годишната вооружена борба за независнот на Баскија.За тој период загинале повеќе од 800 луѓе.
САД и ЕУ ја сметаа за терористичка организација. ЕТА прогласи траен прекин на огнот во јануари, но досега не се откажуваше од вооружена борба како средство за постигнување на независна баскиска држава.
XS
SM
MD
LG