Достапни линкови

logo-print

Пакистан бара место во Советот за безбедност на ОН


Совет за безбедност на ОН

Совет за безбедност на ОН

Пакистан денеска ќе бара да добие место покрај ривалот Индија во Советот за безбедност на Обединетите нации. Генералното собрание на ОН, составено од 193 челнови, денеска треба да избе пет нови непостојани членки на Советот за безбедност, кои ќе имаат мандат од две години.

Пакистан се натпреваруваа со Киргистан за едно место од регионот Азија-Пацифик. Пакистан од стекнувањето на независност во 1947-та, досега, шест пати била членка на Советот за безбедност, а Киргистан ниту еднаш.

Индија се приклучи на Советот на почетокот на оваа година,
и треба да остане до 2012 година. Другите земеји кои се натпреваруваат за место во советот се Азербејџан, Унгарија и Словенија за место што ќе биде испразнето од Босна и Херцеговина на крајот на оваа година. Советот за безбедност има пет постојани членки со право на вето, а тоа се Велика Британија, Кина, Франција, Русија и САД.
XS
SM
MD
LG