Достапни линкови

logo-print

Казахстан ќе воведе ригорозен закон за верските заедници


Казахстанскиот парламент

Казахстанскиот парламент

Казахстанскиот парламент денеска ја одобри мерката за пререгистрација на верските организации. Нацрт законот денеска треба да биде одобрен и од Сенатот. Според измените во законот изградбата на нови верски објекти мора да биде одобрена од локалните власти. Со законот се забрануваат и верски обреди во работно време. Поддржувачите на законот вклучително и казахстанскиот претседател Нурсултан Назарбаев сметаат дека со новите измени ќе се помогне во борбата со верскиот екстремизам . Претсавниците на ОБСЕ во земјата го критикуваа законот истакнувајќи дека непотребно се органичуваат религиозните права на луѓето и побара да се направи ревизија на законот.
XS
SM
MD
LG