Достапни линкови

Пешевски: Воопшто не сме загрижени


Прес конференција на вицепремиерот за економски прашања, Владимир Пешевски

Прес конференција на вицепремиерот за економски прашања, Владимир Пешевски

„Воопшто не сме загрижени“, изјави денеска видепремиерот Владимир Пешевски откако агенцијата „ Стандард и Пурс“ го намали кредитниот рејтинг на МАкедонија. Тој објасни дека станува збор за домашната валута, но не и за странската која е најрелевантна при оценката за работењето на една држава. Пешевски смета дека корелацијата меѓу кредитниот рејтинг и цената за задолжување на државните записи, не е многу силна, односно она што „Стандард и Пурс“ го кажува за домашната валута не било рефлектирано соодветно во она што e цена на задолжување. Од тие причини како што вели „воопшто не сме загрижени“ . Тој додава дека може да се гледаaт позитивните или негативните аспекти од оценката на „Стандард и Пурс“, но важно е дека Владата не очекува тоа да предизвика апсолутно никакви промени во пазарот на капитал во однос на задолжувањето на земјава.Вчера рејтинг агенцијата „Станадард и Пурс“ го намали кредитниот рејтинг на Македонија на „ББ“ од „ ББ+“. Агенцијата соопшти дека македонскиот рејтинг ја рефлектира, меѓудругото и нефлексибилната структура на трошоци на владата и ризикот од меѓуетнички тензии.
XS
SM
MD
LG