Достапни линкови

logo-print

УНХЦР бара помош за луѓето без државјанство


Агенцијата за бегалци на Обединетите Нации ги повика земјите во светот да им помогнат на околу 12 милиони луѓе кои не се признати како националност во ниедна земја. Високиот комесар за бегалци, Антонио Гутерес денеска изјави дека луѓето без државјанство се соочуваат со серија проблеми, односно не можат да се школуваат, немаат здравствена заштита, немаат домови ниту вработување. Најмногу вакви луѓе има југо-источна и централна Азија, во источна Европа и на Блискиот Исток. Само 38 земји досега ја потпишале конвенцијата за намалување на бројот на луѓе без државјанство.
XS
SM
MD
LG