Достапни линкови

logo-print

Македонците во Албанија не веруваат во реален попис


Опозиционите социјалисти не присуствуваа на носењето на Законот за Попис

Опозиционите социјалисти не присуствуваа на носењето на Законот за Попис

Албанскиот Парламент го изгласа Законот за попис на населенито и домаќинствата, кој ќе се спроведе во октовмри.
без присуство на опозициските социјалисти, кои ја бојкотираат работата поради случувањата со изборите на градоначалник на Тирана. Граѓаните на Албанија ќе може слободно да ја искажат нивната етничка и верска припадност и мајчиниот јазик, објасни претседателот на Државната пописна комисија, Гец Поло.
Претставниците на Македонците во Албанија велат дека од политички аспект гледано било добро што конечно Законот е донесен, но оти ни тие ни претставниците на другите малцинства не веруваат во неговото реално спроведување, јави МИА. Тоа е поради заплашувањето и притисоците кои се уште се присутни во Албанија од инситуциите, од полиитчките партии и некои невладини организаци, изјави Васил Стерјовски од македонската партија.
XS
SM
MD
LG