Достапни линкови

logo-print

Првата распределба на имотот на СФРЈ


Државите наследнички на поранешна СФРЈ постигнаа договор за првата распределба на имотот на некогашната заедничка држава. Македонија според договореното, во првата фаза од распределбата на имотот ќе ја добие амбасадата во Канбера и конзулатот во Атина. Според договорот Србија ќе и ја предаде на Хрватска зградата на Амбасадата во Виена и два стана во Трст. Словенија ќе ја добие резиденцијата во Рим, конзулатите во Клагенфурт и Милано, на Босна и Херцеговина ќе и припадне резиденцијата во Будимпешта и куќа во Вашингтон. Србија, ќе ја добие Амбасадата во Прага, како и резиденциите во Вашингтон и Отава. Распределбата на имотот се врши според договорените квоти на поранешните членки на југословенската федерација. Следната распределба е најавена за септември годинава.
XS
SM
MD
LG