Достапни линкови

logo-print

Повеќе права за куќните помошници


Меѓународната организација на трудот денеска донесе закон со кој ќе се признаат работничните права на милиони домашни помошници, како домаќинки, дадилки и готвачи низ светот. Организацијата на ОН која се занимава со правата на вработените во светот, гласаше да се донесе нова резолуција за куќните помошници на годишниот состанок во Женева. Во договорот се наведува дека во прво време ќе им бидат дадени права како годишен одмор и здраствено осигуривање. Конвенцијата прво треба да се ратификува пред да стапи на сила.
XS
SM
MD
LG