Достапни линкови

logo-print

Казахстан да не екстрадира затворници во Узбекистан


Протести против тортура во Узбекистан

Протести против тортура во Узбекистан

Меѓународните организации за човекови права побараа од Казахстан да не екстрадира 32 затвореници во Узбекистан. Активистите велат дека таму постојат реални шанси затворениците да бидат подложени на тортура. Затворениците се приведени минатата година, а во Узбекистан се бараат за религиозен екстремизам. Активистот за човекови права Стив Шердлов од Узбекистан вели дека не е тајна дека тортурата е дел од ситемот во Узбекистан. Според него Владата на Казахстан има апсолутна обврска да не ги враќа затворениците бидејќи тие ќе се соочат со маки.
XS
SM
MD
LG