Достапни линкови

logo-print

За утврдување на минимални плати потребна детална анализа


Градежни работници

Градежни работници

Работодавачите се подготвени да преговараат за висината на минималната плата. Од организацијата на работодавачи дека е лесно да се лицитира со суми, но сепак за тоа се потребни детални анализи. Според претседателот на организацијата Анегел Димитров, минималната плата не може да биде поголема од три социјални примања.
Социјалните примања за едно двочлено семејство месечно изнесуваат 2.200-2.300 денари. Синдикатите неодамна предложија минималната плата да изнесува околу 150 евра. Во сегашниот Општ колективен договор и Законот за работни односи нема утврдено минимална плата
XS
SM
MD
LG