Достапни линкови

logo-print

Три главни приоритети на полското претседавање во ЕУ


Доналд Туск

Доналд Туск

Еден од трите приоритети на полското претседателство на Европската Унија, што почнува на 1 јули, ќе биде Европа која ги користи ефектите од својата отвореност. Полската влада вчера конечно ја усвои програмата на претседавањето, што премиерот Доналд Туск на прес конференцијата во Варшава ја сведе на три главни приоритети- европската интеграција како извор на пораст, безбедна Европа и Европа која ја користи својата отвореност. Говорејќи за отвореноста на Европа за западен Балкан, Туск изјави дека Полска ќе забрза, а можеби и ќе заклучи неколку важни етапи на европскиот пат за земјите како што се Хрватска, Србија и Црна Гора.
XS
SM
MD
LG