Достапни линкови

logo-print

Пад на домашната подршка за влез на Хрватска во ЕУ


Близу 45 проценти од хрватските избирачи го поддржуваат влезот на Хрватска во Европската унија, додека речиси 42 проценти се против, покажуваат резултатите од истражувањето на ЦРО - Демоскоп, спроведено на примерок од 1.300 испитаници. Ова истражување покажа дека поддршката за ЕУ, по пресудите на Анте готовина и Младен Маркач падна на најниското ниво во последните пет години и воедно дека е зголем бројот на оние кои се неодлучни околу пристапот на Хрватска во ЕУ, коментираат медиумите. Сега неодлучни се 13,6 отсто, што е најмногу последната година. Иако бројот на оние кои го поддржуваат влезот во ЕУ и натаму е поголем од оние кои се против, прашање е како во Хрватска би минал референдумот за Унијата доколку се одржува во овој момент, коментира хрватскиот интернет портал индекс.
XS
SM
MD
LG