Достапни линкови

Академик Никола Кљусев постхумно одликуван со орден


Синот на покојниот премиер го прими орденот „Осми Септември“

Синот на покојниот премиер го прими орденот „Осми Септември“

Претседателот Ѓорге Иванов денеска постхумно му додели орден 8 Септември на академик Никола Кљусев, премиер на првата демократски избрана Влада на независна Република Македонија од 1991 до 1992 година. Орденот му е доделен за придонесот во трасирањето на патот на самостојната македонска држава, реализирајќи ја вољата на македонските граѓани непосредно изразена на референдумот за независност на 8 септември. Доделувањето на орденот се совпаѓа со одбележувањето 20 години од изборот на првата експертска влада на РМ.
XS
SM
MD
LG