Достапни линкови

logo-print

Туркменстан ги призна странските дипломи


Претседателот Гурбангули Бердимукхамедов

Претседателот Гурбангули Бердимукхамедов

Претседателот на Туркменстан нареди признавање на странските образовни квалифдикации во земјата, повлекувајки закон кој ги спречуваше лицата со странски дипломи да се вработуваат во државната администрација. Претседателот Гурбангули Бердимукхамедов, на владина седница изјави дека од странските дипломци се очекува спроведување на амбициозни програми за реформи. Инаку, Туркменстан веќе неколку години се обидуваше да ги спречи своите државјани да студираат во странство. Критичарите забележуваа дека ваквата политика создала дефицит од соодветно квалификувани кадри во државните служби.
XS
SM
MD
LG