Достапни линкови

logo-print

Забранета продажба на јапонска храна произведена во Фукушима


Воен хеликоптер истура вода на реакторите во нуклеарната централа во Фукушима

Воен хеликоптер истура вода на реакторите во нуклеарната централа во Фукушима

Јапонските власти ја забранија продажбаѕта на храна произведена во близина на нуклеарната централа во Фукушима. Од Меѓународната агенција за нуклеарна енергија при Обединетите нации соопштија дека во прехрамбените производи кои потекнуваат од овој реон е забележана радиоактивност која е штетна по здравјето на луѓето. Во меѓувреме, јапонските инженери продолжуваат со напорите за спроведување на електрична енергија до системите за ладење на нуклеарните реактори во Фукушима. Јапонските власти ја промениа оценката за состојбата со нуклеарката. Наместо четворка, сега ситуацијата е оценета со петка на скала од еден до седум. Согласно меѓународната класификација, со седмица се обележува нуклеарна катастрофа како Чернобил.
XS
SM
MD
LG