Достапни линкови

logo-print

Уставни измени во Тунис


Тунис

Тунис

Тунискиот привремен претсеадател Фуад Мебаза најави дека на 24 јули годинава ќе се одржат избори на уставното собрание кое ќе има за задача да напише нов устав за земјата. Тој во својот говор кој се емитуваше на нациналните медиуми , изјави дека „ новиот устрав мора да биде огледало на народот и на принципите на револуцијата“ Тој додаде дека заедно со привремената владата ќе останатат на фунција се до одржувањето на избори. Менувањето на тунскиот устав се смета дека е нужен чекор за создавање на легитиме повеќе партиски систем и чист пат за претстедателски и парламенатрани избори.
XS
SM
MD
LG