Достапни линкови

logo-print

ЕК со извештај за безвизниот режим за Западен Балкан


Канцеларијата на ЕУ во Скопје

Канцеларијата на ЕУ во Скопје

Европската комисија во јуни ќе даде целосен извештај за тоа како се применува безвизниот режим за државјаните на Западен Балкан, изјави европската комесарка заа внатрешни работи Сесилија Малмстрем во Брисел. Таа изјави дека визната либерализација е позитивно и добро искуство иако имало и злоупотреби. ЕК проучува како се спроведува визната либерализација и заедно со земјите на кои таа се однесува ќе се обидат во иднина да спречат злоупотреби на режимот. Малмстрем објаснува дека барањето на Холандија и на Франција итно да се суспендира режимот без визи е општо барање во одредени околности , привремено да се запре безвисниот режим, и не се однесува на ниедна земја посебно.
XS
SM
MD
LG