Достапни линкови

НБРМ-во 2011 се очекува раст на БДП од 3 насто


Гувернерот на Народна банка Петар Гошев

Гувернерот на Народна банка Петар Гошев

Гуверенерот на Народна банка Петар Гошев денеска изјави дека растот на БДП во првиот квартал на годината ќе биде 4,5 насто, а за целата година тој ќе изнесува 3 насто. Според Гошев таквите очекувања се поради натамошното подобрување на извозната побарувачка, инвестициите и вработеноста. Тој додаде дека се очекува поинтензивен раст на инфлацијата во однос на проектираниот, што би се одразило на очекувањата и побарувачката за девизи.
XS
SM
MD
LG