Достапни линкови

logo-print

Романски пратеници гласале Ромите да се нарекуваат Цигани


Две парламентарни комисии во Романија денеска гласаа за промена на официјалното именување на Ромите, според кое претставниците на таа малцинска етничка група треба да се нарекуваат „Цигани“. Пратениците сметаат дека поимот Цигани се користи пошироко во однос на Роми кој е многу поблизок до тој на Романија.
Ромските граѓански организации сметаат дека зборот „Цигани“ носи во себе негативни конотации за нив како сиромашни, необразовани и бездомни луѓе.
XS
SM
MD
LG