Достапни линкови

Парламентарците на СЕ ја усвоија резолуцијата на Марти


Дик Марти на денешната расправа во Советот на Европа

Дик Марти на денешната расправа во Советот на Европа

Резолуцијата за истрагата за наводните обвинувања за нехумано однесување и трговија со човечки органи во Косово, Парламентарното собрание на Советот на Европа ја усвои денеска со 169 гласови за, 8 против и 14 воздржани. Новина во текстот е промената во насловот на резолуцијата каде е вметнат зборот наводни.
Во резуолуцијата се упатува повик кон меѓународната заедница, властите во Белград, Приштина и Тирана да преземат мерки и да спроведат сериозна истрага за расветлување на обвинувањта за трговијата со човечки органи за време на конфликтот во Косово.
Швајцарскиот парламентарец Дик Марти кој го подготви извештајот изјави дека тој не е напишан против косовскиот и албанскиот народ.
XS
SM
MD
LG