Достапни линкови

logo-print

Во Март македонско грчко соочување во Хаг


Хашки Трибунал

Хашки Трибунал

На 21 март пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг треба да биде одржана усна расправа по тужбата на Македонија против Грција за кршење на Привремена спогодба со попречувањето на македонскиот прием во НАТО на Самитот во Букурешт.
Се очекува пресудата да биде донесена најмногу за шест месеци. Како што пренесе ТВ Телма, датумот уште не е официјално потврден од Судот.
Македонија бара да и наложи на Грција да ги почитува обврските предвидени од спогодбата, која е правно обврзувачка за двете земји. Атина најави дека својата одбрана ќе ја базира врз тоа дека на Самитот во Букурешт немало вето, туку консензус меѓу членките, приемот на Македонија во Алијансата да се одложи до решавањето на спорот за името.
XS
SM
MD
LG