Достапни линкови

logo-print

Србија ќе потпише договор со Меѓународниот суд во Хаг


Судија во Меѓународниот суд во Хаг

Судија во Меѓународниот суд во Хаг

Осудените лица од Србија во Меѓународниот суд во Хаг своите казни ќе можат да ги издржуваат во нивната земја. Српскиот министер за правда Снежана Маловиќ и Претседателот на судот Санг Јунг-сонг денеска ќе ја потпишат спогодбата.
Судот се занимава со воени злосторства извршени на територијата на 114 земји, потписнички на Римскиот статут.
Србија е една од првите основачи на судот и потписник на неговиот статут.
XS
SM
MD
LG