Достапни линкови

logo-print

Извештај на Фридом Хаус за слобода на демократијата


Логото на Фридом Хаус

Логото на Фридом Хаус

Фридом Хаус соопшти денеска дека во 25 земји забележале опаѓање на демократијата во 2010 година. Според извештајот Средниот Исток и Северна Африка и натаму се регионите со најмал степен на слобода, додека Украина и Мексико од категоријата на слободни земји сега се наоѓаат во таа за делумно слободни земји. Во Кина, Русија, Египет, како и во Иран и Венецуела и натаму се забележува зголемување на репресивните мерки. Напредок бил остварен во Киргистан и Гвинеа по одржувањето на фер и слободни избори. Бројката на изборни демократии паднала на 115 место, кое е најниското од 1995 година. Во извештајот се рангирани 194 земји и 14 територии.
XS
SM
MD
LG