Достапни линкови

logo-print

Катастрофите поради човечкиот фактор скапо ја чинат Европа


Европската Агенција за природна средина соопшти дека катастрофите предизвикани од човекот во перидот 1998 – 2009 ја чинеле Европа 100 илјади животи и 150 милијарди евра.
Најголемите загуби се во 2003 година кога во жешкиот бран животот го загубија над 70 илјади луѓе. Земјотресите ја чинеа Европа 29 милијарди евра.
Меѓу најголемите технолошки инциденти е загадувањето се прелевањето нафта од танкерите Ерика и Престиж во 1999 и 2002 и загадувањето од рудникот Азнаколар во Шпанија.
XS
SM
MD
LG