Достапни линкови

logo-print

Самит на земјите од централна Азија во Истанбул


Аки Акбар Салехи

Аки Акбар Салехи

Во Истанбул денеска ќе се одржи средба на лидерите на државите од земјите од организацијата за економска соработка во централна Азија. Во регионалната организација членуваат Авганистан, Азербејџан, Иран, Казахстан, Киргистан, Пакистан, Таџикистан, Турција, Туркменистан и Узбекистан. Турција од Иран го презема претседателството на Советот на министри - раководниот орган на организацијата. Иран на средбата е претставен од новоназначениот министер за надворешни работи Али Акбар Салехи. На неа ќе бидат разгледани важни теми, поврзани со регионалната соработка и глобалната економија. Пред средбата Турција порача дека практикува многунасочна и активна надворешна политика, која има за цел изградба на атмосфера на безбедност, стабилност и просперитет во регионот.
XS
SM
MD
LG