Достапни линкови

logo-print

Уставен суд ја поништи одредбата за прислушување без судски налог


Уставниот суд едногласно поништи одредби од пет члена на Законот за електронски комуникации,со кои се предвидуваше електронските комуникации да бидат следени од Министертвото за внатрешни работи постоење судски налог.
Според Уставните судии, одредбите во законот се поништени зашто со нив се нарушуваат основните човекови права како и уставно загарантираното право на тајност и сигурност на личните податоци, приватноста, достоинството и угледот на граѓаните. Со поништувањето на овие одредби се елиминираат и правните дејства што произлегле по објавувањето на оспорените одлуки.
XS
SM
MD
LG