Достапни линкови

logo-print

Секој четврти човек во светот платил поткуп


Секој четврти човек во светот платил поткуп во текот на изминатата година, објавува организацијата Транспаренси Интернешнл, која ја следи
корупција во целиот свет. Како земји во кои корупцијата е најраспространета се наведуваат земјите од Суб-Сахарна Африка, Блискиот Исток и Северна Африка. Во поранешните советски републики, 32 отсто од анкетираните се изјавиле дека платиле поткуп. На Балканот и Турција тој процент изнесува 19 , додека 5 проценти од анкетираните во Европската Унија и Северна Америка се изјасниле дека подмитиле некого. Денеска се одбележува светскиот ден на борба против корупцијата.
XS
SM
MD
LG