Достапни линкови

logo-print

Луѓето во Романија ќе се пензионираат од 63 до 65 годишна возраст


Парламентот во Романија денеска одлучи да го зголеми работниот век на вработените до 2015-та година, односно мажите наместо на 63 години во пензија да одат на 65 додека жените наместо како досега на 59 да се пензионираат на 63 годишна возраст. Парламетот соопшти дека ваквата мерка е донесена по барањето на Меѓународниот Монетрен фонд за да и се одобрат новите кредитни рати на Романија.
Реформите за пензиониот систем и унифицирано скалило на плати во државниот сектор се улсови кои романија мора да ги исполни доколку сака ММФ и ЕУ да го одобрат 6-тиот дел од заемот вреден 27 милијарди евра.
XS
SM
MD
LG