Достапни линкови

logo-print

Романската влада за терминот роми или цигани


Романската влада расправала но без да донесе одлука за тоа кој термин да го употребува, роми или цигани, при комуникацијата со оваа етничка заедница. Според некои барања, терминот роми бил премногу сличен со романци и тоа предизвикувало конфузија. Од друга страна, ромите оценуваат дека терминот цигани би бил премногу навредлив за нив. Во Романија живеат милион ипол роми.
XS
SM
MD
LG