Достапни линкови

logo-print

Кредитниот рејтинг на Македонија се подобрува


Агенцијата „Фич“ денеска објави дека кредитниот рејтинг на Македонија се подобрува од негативен во стабилен. Министерот за финансии Зоран Ставрески изјави дека рејтингот е подобрен врз основа на високата фискална дисциплина, стабилноста на јавните финансии, ниското ниво на јавниот долг, како и обновувањето на девизните резерви на едно стабилно ниво.
Подобрувањето на рејтингот, според него, е значаен сигнал за инвеститорите, како и за намалувањето на трошоците при евентуално издавање на еврообврзницата во иднина.
XS
SM
MD
LG