Достапни линкови

logo-print

Носењето шамии на факултетите ја бранува турската политика


Претседателот на турскиот Парламент Мехмет Али Шахин побара од Главниот Обвинител на Врховиот кацасионен суд да го повлече предупредувањето во врска со напорите за наоѓање решение на проблемот со носењето шамии на турските универзитети.
Според Шахин, дејствието на Обвинителството е „недозволиво“ и Парламентот е единствениот орган, кој може да ја користи законодавната власт од името на турскиот народ.
Главниот обвинител на Врховниот касационен суд Абдурахман Јалчанкаја изјави вчера дека ако биде одлучено да се дозволи на забрадени студентки да влегуваат на универзитетите, тогаш политичката, општествената, институционалната и правната одговорност ќе биде понесена од политичките партии. Во декларацијата се посочува дека укинувањето на забраната за носење шамии е закана за секуларниот поредок во државата.
XS
SM
MD
LG