Достапни линкови

logo-print

Судијата од Уставен Суд пред Комисијата за Лустрација


Судијата на Уставниот суд на кого Комисијата за лустрација му доставила заклучок дека има несогласување на неговата изјава оти не бил соработик на тајните служби со фактите кои ги има Комисијата, денеска ќе сведочи.
Судијата ќе ги изнесе своите аргументи на седница на Комисијата, но побара таа да е јавна, иако во принцип седниците се затворени.
Премиерот Никола Груевски вчера изрази сомневање во кредибилитетот на работењето и легитимитетот на дел од донесените одлуки од Уставниот суд.
Законот за лустрација во Македонија беше донесен во 2008 година и важи за перидот до 1991 година, кога е донесен новиот Устав на Република Македонија.
Уставниот суд во март оваа годинава ја укина одредбата името на лицето кое соработувало со тајните служби да се објавува во Службен весник, за да не се жигосуваат личностите.
XS
SM
MD
LG