Достапни линкови

logo-print

Куба ја крати државната администрација


Кубанските синдикални лидери ги повикаа работниците од целата земја на состаноци на кои ќе се подготвуваат за спроведување на планот на владата да се отпуштат пола милион вработени. Синдикалните лидери на тие состаноци се обидуваат да им помогнат на работниците да ги пребродат кризите од отпуштањето . Куба на 13-ти септемви објави дека до март наредната година ќе бидат отпуштени 500 илјади работници и дека ќе се ублажат контролите на приватните претпријатија, за да можат работниците повторно да се вработат .Државните службеници заработуваа токолу 20 долари месечно , а владата обезбедува бесплатно школство, здраство, помага во исхраната, сместувањето и за превоз на работниците. Претседателот Раул Кастро уште во април најави дека треба да се отпуштат еден милион работници во државниот сектор. Над 84 проценти од работната сила во Куба се вработени во државни фирми, мал дел од нив се во приватниот сектор или работат самостојно.
XS
SM
MD
LG