Достапни линкови

logo-print

Секое трето посвоено дете во Русија повторно вратено во дом


Руските активисти за права на децата соопштуваат дека едно од три посвоени деца во Русија во изминативе три години било повторно вратено во Домовите за деца без родители. Тоа се околу 30 илјади деца. Рускиот детски фонд вели дека причина за враќањето на посвоените деца е тоа што државата не им ја исплаќала ветената парична помош на луѓето што ги посвоиле.
Според официјалните податоци, во Русија сега има рекорден број деца во Домовите, повеќе и од времето по Втората светска војна.
700 илјади деца, односно една петина од детското население во Русија е во Домови за деца без родители.
XS
SM
MD
LG